Gorakuten
Image default
Reference / Education

Welke capaciteitentesten bestaan er?

 

Om verschillende onderdelen van je intelligentie te meten zijn er veel verschillende soorten testen beschikbaar. Deze testen zijn een goede voorspeller van hoe je zult presteren op de werkvloer. Er zijn drie gebieden waar je vaak op getest zult worden.

  • Verbaal

  • Numeriek

  • Abstract

Verbale testen meten je verbale capaciteiten. Dit kan op vele manieren, zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar je vocabulaire kennis, grammaticale vaardigheden en het begrijpen van teksten. Deze vaardigheden zijn essentieel voor functies waarbij het belangrijk is dat je goed uit je woorden kunt komen, en verbale informatie snel en efficiënt kunt analyseren.

Numerieke testen meten in welke mate je in staat bent om met numerieke informatie om te gaan en hier bewerkingen mee uit te voeren. Werkgevers zetten deze testen in om je numerieke en cijfermatige vaardigheden te testen. Dit kan gedaan worden door bijvoorbeeld cijferreeksen, rekenvaardigheidssommen, redactiesommen of numeriek redeneren testen in te zetten.

Abstracte testen meten jouw vermogen om abstract te redeneren. Dit wordt gedaan door gebruik te maken van plaatjes en figuren, om je ruimtelijk inzicht of logisch redeneervermogen te testen. Hier wordt gekeken naar je vermogen om met abstracte informatie om te gaan bekeken. Deze testen zijn compleet non-verbaal en hiermee wordt gemeten hoe je omgaat met nieuwe data, of je strategisch nadenkt en hoe snel je problemen oplost.

Naast deze test categorieën maken werkgevers vaak ook gebruik van simulatie testen.

In simulatie testen worden situaties op de werkvloer nagebootst, om te kijken hoe je met deze situaties omgaat en deze oplost. Hier moet je aan de hand van gegeven situaties en informatie de meest effectieve strategie of reactie te kiezen om de situatie op een goede manier op te lossen. De situaties zijn vaak gerelateerd aan de positie waar je op solliciteert.

Online oefenen

Het oefenen voor een assessment kan heel zinvol zijn, je scores zullen namelijk verhogen als je oefent, blijkt uit onderzoek. Om deze reden oefenen tegenwoordig veel mensen voor hun assessment. Capaciteitentesten zijn meestal strikt tijdsgebonden, en de sleutel tot succes is om zo veel mogelijk vragen correct te beantwoorden. Daarom is, om succesvol te zijn, intensief en veel oefenen vereist.

Je kunt op internet bijna alle capaciteitentesten oefenen, vaak zelfs gratis. Assessment-Training.com is een oefenplatform dat gratis testen, en uitgebreide oefenpakketten voor elk assessment aanbiedt. Ook kun je training krijgen voor het hele sollicitatieproces.

 

https://www.assessment-training.com/nl/