Gorakuten
Image default
Reference / Education

Geen onderscheid tussen de plotter of grootformaat printer

Het is best grappig dat vandaag de dag er geen onderscheid meer is tussen een plotter en een grootformaat printer. Vroeger was het een heel ander verhaal. Een plotter werkte toen strikt met vectorgegevens en produceerde de lijnen op het blad meestal via pennen. Ja, echte pennen. Dus als je al een tijdje in de designindustrie zit, ben je vast goed bekend met de term ‘penplotter’.

Plotter als printer

Tegenwoordig is de plotter echter niet meer dan een grote printer. Het enige verschil tussen de twee is hoe ze worden gebruikt. Vooral in de wereld van architecten, ingenieurs en bouwbedrijven wordt dit apparaat nog plotter genoemd. Een meer algemene term is grootformaatprinter. Die term wordt vooral in meer niet-traditionele plekken gebezigd waar grootformaat apparatuur wordt gebruikt.

Sinds de tijd van de pennenplotter voorbij is, bieden nieuwe technologieën veel krachtigere en dynamischere printplatforms. Daarom zijn er andere manieren waarop bedrijven de plotter of grootformaatprinter gebruiken: posters! Hier zijn een paar voorbeelden.

Posters voor communicatie

Dit is een direct voordeel voor architecten, ingenieurs en bouwbedrijven. De meeste bouwbedrijven zullen wekelijks een verkoop- of projectvergadering houden. Ik kan u niet vertellen hoe vaak ik deze bedrijven heb bezocht en een schema of grafiek heb gezien die op een bosje kleine vellen papier is afgedrukt en aan elkaar is geplakt. Het zou voor deze bedrijven zo veel gemakkelijker zijn om dat schema gewoon af te drukken, op een groot formaat, met een plotter. De grotere versie zou een beter begrip en een betere communicatiestroom tijdens hun vergaderingen mogelijk maken.

Posters voor informatie

Deze zijn zeer geschikt voor bedrijfsomgevingen (algemene zaken, HR), recreatieve voorzieningen (aquaria, dierentuinen, pretparken), ziekenhuizen, openbare voorzieningen en overheidskantoren. Affiches maken tijdige en kosteneffectieve interne informatie-uitwisseling mogelijk.

Posters voor reclamedoeleinden

Dit is waarschijnlijk het meest voor de hand liggende gebruik van een plotter in een niet-traditionele rol. Supermarkten, warenhuizen, hotels, winkelcentra en restaurants zijn de gunstigste gebruikers van deze categorie. Maar één ding dat me opviel, is dat veel van deze bedrijfstypen verbonden zijn met een franchise of een bedrijfskantoor. Ook lijken ze allemaal te wachten en al hun marketingmateriaal uit de corporate/franchisekanalen te halen. Wat als een van deze bedrijven een idee had om een lokale promotie te voeren? Hoe kunnen ze het beter promoten? Door het hebben van hun eigen grootformaat printer of plotter, kunnen ze snel, laag-volume bericht, bulletins en advertenties afdrukken tegen een lage kostprijs. Zoveel exemplaren als je nodig hebt, klaar wanneer dat nodig is. Neem gerust contact op met de professionals van Repromat voor meer technische informatie.